Uw zoekresultaten

De veelzijdige Eifel

Geplaatst door Lisa Volwerk on 15-12-2017
| 0

De Eifel is zeer veelzijdig

De veelzijdige Eifel in Duitsland is ideaal voor een dagtrip of een korte vakantie. Het is dichtbij Zuid-Limburg, er is groen, er zijn veel toeristische voorzieningen, de meeste steden zijn niet overspoeld door toeristen, er is cultuur en je kan genieten van een rood wijntje in de Ahrvallei.

Steden zoals Monschau, Altenahr en Bad Münstereifel klinken je wellicht bekend in de oren. Dit zijn dan ook de grote toeristische trekpleisters. Maar er is meer in de Eifel. Hellenthal is een groot wildpark met roofvogels, gelegen in de bossen en vrij rustig. Een attractie voor jong en oud is de ‘Erlebniswelt am Nürburgring’, een combinatie van automuseum, interactieve tentoonstellingen en simulatoren die je nergens elders vindt.

Wist je dat de Eifel vroeger vulkanen had?

De restanten zijn nog duidelijk te zien in de Vulkaneifel met steden als Daun en Gerolstein. Deze laatste doet je waarschijnlijk denken aan dat bruisende bronwater? Ook Appolinaris is van de Eifel en dat zijn niet de enige bronnen. Bad Münstereifel is het kuuroord bij uitstek met vijf geneeskrachtige bronnen.

En natuurlijk is de groene Eifel ideaal voor wandelaar en fietser. De zachte hellingen maken het je niet al te moeilijk maar bezorgen je wel ongelooflijke panorama’s.

AKEN (Aachen)

Aken ligt aan het drielandenpunt Duitsland-België-Nederland. Het is een officieel kuuroord, dit dankzij zijn minerale chloor- en zwavelhoudende bronnen. Deze bronnen zorgden ook voor de belangrijke uitbouw van de stad. Maar in deze stad draait alles rond de persoon van Karel de Grote!

Aken was al in de Romeinse tijd een belangrijke nederzetting. Karel de Grote liet er in 778 zijn palts bouwen, dat zijn meest geliefde residentie werd. Hij verhief Aken tot hoofdstad van zijn rijk benoorden de Alpen in 794. Karel de Grote stierf op 28 januari 814 in Aken. Van 936 tot 1531 werden in de kathedraal (Dom) dertig prinsen tot keizer van het Duitse Rijk gekroond. In 1562 verloor het zijn privilege en gebeurde de kroning voortaan in Frankfurt. Toch bleef Aken een politiek belangrijke rol spelen, zo werden er hier van 1668 tot 1748 belangrijke vredesverdragen getekend.

De kathedraal (Dom) werd gebouwd onder Karel de Grote op het einde van de 8ste eeuw, maar werd regelmatig verbouwd. De voornaamste verbouwing was in 1355 toen men een gotisch koor eraan toevoegde (was pas af in 1414, bij de 600ste verjaardag van de dood van Karel de Grote). In de Dom staan o.a. de troon en het reliekschrijn van Karel de Grote.

De Domschatzkammer is één van de rijkste van Duitsland. De ingang bevindt zich evenwel niet in de Dom. Je kan er o.a. een Lotharings gouden kruis bewonderen uit de 10de eeuw. Een marmeren sarcofaag uit de 2de eeuw, de relikwiebuste van Karel de Grote (1350) in goud en zilver en nog veel meer. Deze moet je zeker bezocht hebben.
Het stadhuis is gotisch en werd gebouwd in de 14de eeuw, op de plaats waar de palts stond van Karel de Grote. De voorgevel is rijk versierd met beelden van Duitse koningen, reliëfs en wapens. De kroonzaal op het eerste verdiep is het meest indrukwekkende door zijn gewelven. De fresco’s stellen de weldaden van Karel de Grote voor.

Aken telt twee belangrijke musea: het Suermondt museum bevat een belangrijke collectie beeldhouwwerken van de 13de tot de 18de eeuw. Ook de Duitse en de Vlaamse primitieven zijn hier vertegenwoordigd met hun schilderijen. Alsook de Vlaamse en Hollandse school uit de 17de eeuw. Op het tweede verdiep zijn er 20-eeuwse glasramen te zien en een belangrijke collectie religieuze voorwerpen. Dan is er nog het Couvenmuseum. Dit burgerwoonhuis, in Lodewijk XVI-stijl, uit het einde van de 18de eeuw was een apotheek. Je kan nu nog de apotheek uit die periode bewonderen en het meubilair en de huisraad uit de tijd van 1740 tot 1840.

Monschau

Monschau is een idyllisch Eifelstadje. De Laufenbach, een riviertje die de stad doorkruist, en de vele vakwerkhuizen zijn hier de ingrediënten van het toeristisch succes.

Monschau is ontstaan in 1205 toen in de buurt een nonnenklooster werd gesticht. Om dit klooster te beschermen werd in 1217 een burcht gebouwd. Hierrond rees een dorpje uit de grond. In 1366 werd het een stad. De textielnijverheid maakte dankbaar gebruik van het schone water van de Laufenbach en de Rur. Zo kwam een zekere Scheibler in de 18de eeuw naar Monschau en bracht nieuwe technieken aan voor een betere textielproductie. Monschau werd dé textielstad en had klanten over de ganse wereld.

Met het fortuin dat Scheibler hiermee verdiende heeft hij het Rote Haus gebouwd. Hierin is nu het Scheiblermuseum gevestigd. Naast het Rote Haus heb je een protestantse kerk uit 1787. De protestanten werden in de 18de eeuw verdreven uit Aken en velen zijn gevlucht naar Monschau. Pas in 1787 kregen ze toestemming om een protestantse kerk te bouwen.

De burcht is onopvallend als je in het centrum wandelt. In deze 13de eeuwse is nu een jeugdherberg gevestigd. Op de markt heb je dan de prachtige vakwerkhuizen naast het water.

Bad Münstereifel

Bad Münstereifel is een stadje met mooie vakwerkhuizen, een burcht (nu restaurant) en een kerk die een bezoek waard is. Het was vroeger ook een ommuurd stadje en daarvan zijn er nu nog restanten te zien.

Maar naar Bad Münstereifel gaan we vooral voor de wandelmogelijkheden rond deze stad. Het is gelegen in een dal tussen prachtige bossen. Bovendien kan je dit combineren met een verblijf in het kuuroord. Trouwens het park en zwembad zijn niet te versmaden.

Bad Münstereifel is gelegen tussen Monschau en de Ahrvallei, dus een ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de noordelijke Eifel.

Ahrvallei

De Ahr is een betrekkelijk klein riviertje dat in Blankenheim ontspringt, nog wat stroompjes meeneemt om dan uit te monden in de Rijn. De Ahrvallei is wel speciaal doordat hier het meest noordelijk gelegen wijnbouwgebied ligt. Dit is ook meteen de belangrijkste bron van inkomsten. Uiteraard is dit niet voldoende om iedereen een inkomen te bezorgen, de stad Bonn is dichtbij gelegen en zorgt voor de nodige werkgelegenheid.

Toerisme is ook een belangrijke bron van inkomsten, maar sommige stadjes hebben dringend nood aan een opfrisbeurt. De belangrijkste stadjes en hun bezienswaardigheden zijn:

  • Altenahr: dit is een typisch toeristenstadje uit vervlogen tijden. Je kan met de zetellift naar boven en er zijn een massa eetgelegenheden.
  • Mayschoss: hier kom je voor een bezoek aan de grote wijnkelder. Zeer toeristisch en weinig persoonlijke sfeer: www.winzergenossenschaft-mayschoss.de
  • Ahrweiler: temidden het groen ligt een gezellig stadje dat de voorkeur geniet bij de wandelaars. Van hieruit kan je mooie wandelingen maken.
  • Bad Neuenahr: dit is de grootste stad in de Ahrvallei en bezit een kuuroord door zijn vijf bronnen. De meeste hebben een helende werking en dan zijn er de bekende Apollinarisbronnen die mineraalwater voortbrengt. Een kuuroord heeft altijd veel parken en dat is in Bad Neuenahr niet anders. Door zijn ligging geniet deze stad van een microklimaat.

Vulkaaneifel

Misschien klinkt het wel eigenaardig, oude vulkanen zo dicht bij huis. We moeten eerder spreken over vulkanische activiteiten. Er waren geen erupties van lava maar wel gasexplosies.

De gevolgen van deze ontploffingen kan je nog altijd zien onder de vorm van meren. Deze specifieke meren noemt men ‘Maare’. De grootste is de Laacher See (zie: Maria Laach) en zou ontstaan zijn rond 10.000 voor Christus, de ontploffing zou een asregen veroorzaakt hebben tot 150 km ver. In Manderscheid vind je een museum over dit natuurfenomeen: www.maarmuseum.de

Deze vulkanische activiteiten hebben als bijkomend nevenverschijnsel dat er koolzuurbronnen ontstonden. Meteen zijn we dan aangekomen bij het eerste stadje dat je in de Vulkaaneifel zeker moet bezoeken: Gerolstein. Die naam klinkt je al niet onbekend in de oren al was het maar door het bronwater dat je kan kopen met dezelfde naam. Er zijn in Gerolstein nog een viertal andere bronnen met minder bekende namen.

Ook de Romeinen wisten dit bronwater te waarderen en zij hebben hier dan ook een nederzetting gehad. Er zijn nog restanten te zien van deze periode in een museum en er werd een Romeinse villa opgegraven. Maar bovenal zal de natuur je verrassen. Geologen kunnen hier rustig een paar weken verblijven. Er is nog een vulkanische krater, de Papenkaul en de rotsformaties hebben wel een bijzondere geschiedenis. Vanop de Dietzenley heb je een prachtig uitzicht over het hartje van de Vulkaaneifel.

Daun ligt in de onmiddellijke nabijheid en telt ongeveer hetzelfde aantal inwoners (ca. 8000). Het is vooral een kuuroord door zijn talrijke bronnen. Zoals elk stadje in de Eifel heeft het restanten van een burcht, is er een bezienswaardige kerk en bezit een museum over de geologie van de Vulkaaneifel. Niet te versmaden is ook het Wildpark: www.wildpark-daun.de

Schleiden

Op weg naar Schleiden kan je via Simmerath rijden. Dan ben je niet veraf van een stuwmeer, de Rurstausee. Als je afslaat naar Rurberg dan kan je daar een boottocht maken op het meer. De Rurstausee is het grootste kunstmatige meer van Duitsland. Het is 8 km2 groot. Rust gegarandeerd want geen enkele grote weg loopt langs dit meer.

Aan de andere kant van het meer ligt Heimbach. In dit stadje vind je het Mariawald Klooster: www.mariawald.com. Het is in feite een abdij dat gesticht werd in 1480 door de Cisterciënzers. Sinds 1860 is het bewoond door de trappisten. Twee dranken worden hier gebrouwen: de Trappisten Abtei Trofer en de Mariawalder Kloster Likör. Je kan alleen de abdijkerk bezoeken. In Heimbach vind je verder ook nog een kerk met een altaar van Antwerpse makelij en een burcht dat nu tot een hotel is omgebouwd.

Schleiden ligt aan de voet van een heuvel met een burcht. Het dankte zijn vroegere welvaart aan de ijzerindustrie. Zoals in Monschau werd er eerst een burcht gebouwd en kwam pas later de bewoning. De ijzerindustrie maakte gebruik van het hout en het water als krachtbron. In de 19de eeuw kwam deze nijverheid in verval.

Het zal je wellicht opgevallen zijn tijdens het rijden door de regio dat de huizen beschermd zijn door hoge beukenhagen. Deze moeten bescherming bieden tegen de koude winden. Je ziet hier ook huizen waarvan het rieten dak tot op de grond reikt, ook als bescherming tegen het gure klimaat.

Hellenthal

In Hellenthal vind je een groot wildpark. Meer info op www.wildgehege-hellenthal.de. In de nabijheid, in Losheim heb je het Ardenner Center met twee musea: Krippana is een kerststallententoonstelling dat het ganse jaar is geopend. EuroTecnica is de grootste digitaal gestuurde modelspoorwegbaan. Meer info op: www.krippana.de

De Nürburgring

Het autocircuit is één van de bekendste ter wereld en is jaarlijks het toneel van een Grand Prix. Het is al zeer oud en zou aangelegd zijn in de jaren twintig. Momenteel is het bijna 23 km lang, telt 14 bochten en hellingen tot meer dan 8%.

Daar heb je natuurlijk niet veel aan als je het circuit zelf niet kunt bezoeken. Maar in het nabijgelegen Adenau kan je de ‘Erlebniswelt am Nürburgring’ bezoeken. Hier vind je op een oppervlakte van 10.000 mé interactieve tentoonstellingen en simulators. Er is tevens een panoramische bioscoop over de Nürburgring.

Een pits kan je nu in het echt zien en je kan de G-kracht die de piloten ondervinden echt beleven in een simulator. Een kartingsimulator geeft je het gevoel van een BMW Mini Cooper. Er is een tentoonstelling van raceauto’s maar ook van actuele auto’s en moto’s. Een vlugge verkenning vraagt minstens twee uur als je aan geen activiteiten deelneemt.

Vergelijk Advertenties